Турската армија почна голема антитерористичка операција во северен Ирак

Турските вооружени сили почнаа голема антитерористичка операција во подрачјето на Хакурк, северен Ирак, јави агенцијата Анадолија.

Со гранатирање со топовски батерии, копнените сили и авионите на Командата на воздухопловните сили ја започнаа операцијата во која учествува и бригада командоси.

Турското Министерство за одбрана соопшти дека воената офанзива се спроведува со цел неутрализирање на терористите во подрачјето, како и уништување на пештерите и засолништата кои ги користеле. Во соопштението исто така се нагласува дека операцијата се одвива според планираното.

Во својата повеќе од 30-годишна терористичка кампања против Турција, ПКК, која се наоѓа на листата терористички организации во Турција, Соединетите Американски Држави (САД) и Европската Унија (ЕУ), е одговорна за смртта на речиси 40.000 луѓе, меѓу кои и жени и деца, потсетува Анадолија.