Тупанчевски номиниран за амбасадор во Белград

Доскорешниот министер за правда, универзитетскиот професор Никола Тупанчески заминува на дипломатска мисија во Србија. Неофицијално, тој ќе биде новиот македонски амбасадор во Белград.
Според информациите Тупанчески е само едно од новите имиња во дипломатијата. Поранешниот заменик министер за надворешни работи Андреј Жерновски треба да замине за Букурешт, а директорот на државниот архив, Емил Крстески, е номиниран за амбасадор во Прага.
На листата се наоѓаат и неколку дипломати од кариера, кадар на мнр. Пајо Авировиќ треба да биде амбасадор во мисијата во ОБСЕ во Виена, Јасмин Ќахил во Варшава, а Игор Попов во Бразил.
За Стокхолм е номиниран Џенк Сејфула, Јакуп Реџепи за Сараево, Шпенд Садики за Тел авив, а Катерина Ставревска за Лондон.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста