Трамп: Ѕид во Сахара ќе ја спречи илегалната миграција во Европа

Претседателот на САД, Доналд Трамп му предложил на шефот на шпанската дипломатија Жозеп Борел да подигне ѕид во Сахара за да ја запре илегалната миграција.

– Затворањето на пристаништата не е решение и изградба на ѕид во Сахара, како што неодамна ми предложи претседателот Трамп, исто така не е решение, истакна Борел.

Поранешниот претседател на Европскиот парламент не наведува кога го добил предлогот од Трамп. Борел само истакна дека на американскиот претседател му одговорил: „Знаете колкава е Сахара“.

Според официјалните податоци на Меѓународната организација за миграција од почетокот на годината во Европа преку Шпанија влегле над 38.000 мигранти. Шпанските енклави Сеута и Мелилја на африканскиот континент се заштитени со шестметарски ѕидови, но тоа не ги обесхрабрува мигрантите да се обидат да преминат на другата страна.

Сахара е долга околу 4.800 километри. Пустината речиси се протега низ целиот северен дел на Африка.