Ситуацијата е беспомошна: Пожарот на Родос напредува, туристите избезумени бегаат

Илјадници туристи и жители кои бегаат од шумскиот пожар на грчкиот остров Родос се собраа во училиштата и засолништата во неделата, а многумина беа евакуирани со приватни чамци од плажите бидејќи пожарот им се заканува на одморалиштата и крајбрежните села. Илјадници ја поминаа ноќта на плажите и улиците.

Островот Родос е една од најпопуларните туристички дестинации во Грција, особено меѓу британските, германските и француските туристи, а многу од нив сега брзо бегаат на безбедно.

Додека Грција беше погодена од подолг период на екстремни горештини, пожарот гореше речиси седум дена на островот.

Advertisements