САД го празнуваат денот на Колумбо и денот на домородните лица

Кевин Нунез е главен воин на племето Тонгва, чии членови го населувале денешниот град Лос Анџелес, долго пред Кристофер Колумбо да пристигне на американскиот брег.

Во 2018 година, за првиот Ден на домородните луѓе во Лос Анџелес, Нунез создаде помала верзија на традиционалниот церемонијален столб – симбол на исцелување – за индијанското племе.

Денес, Нунез ги носи тие церемонијални симболи на прославата на Денот на домородните народи во Лос Анџелес.

Да бидеме виденида знаат дека постоиме, започнува со тоа. Штом знаат дека постоиме, тогаш можеме да ја раскажеме нашата приказна… и можеме да ги имаме тие односи, можеме да ги изградиме тие мостови“, вели Кевин Нунез, воин на главата на племето Тонгс.

Приказната за народот Тонгва во Калифорнија доби драматичен пресврт со основањето на шпанската мисија Сан Габриел во 1771 година, каде што Индијанците беа преименувани и беа принудени да на бесплатна работна сила. До негово време, тие го носат името што им го дале Шпанците – Габриелинос.

„Ни го одзедоа јазикот, историјата, имињата и слично. Кога не преименуваа, тие не го запишаа нашето мајчино име. Го изгубивме тој дел од нашата историја. Не ни беше дозволено да го зборуваме нашиот јазик и тие во основа, ја одзедоа нашата култура и нашата историја“, вели Арт Моралес, мисија на Индијанците од Сан Габриел.

Иако тонгваскиот јазик се смета за исчезнат во денешно време, има обиди да се ревитализира.

Лос Анџелес – една од најгустите области на САД населена со Индијанци – формираше комисија за да им служи на потребите на домородните луѓе, помагајќи им со домување, храна и образование. Денес, вели комесарот Моралес, тие се недоволно финансирани, но сепак, признавањето на овој посебен ден е многу важно за нив.

„Мислам дека е неверојатно добро што повеќе не го славиме Кристофер Колумбо, бидејќи е добро документирано дека тој не бил добар човек. Ова всушност ни овозможува да се вратиме назад и да го славиме тоа, кои сме ние како луѓе, нашата култура, нашите традиции“, вели Кимберли Моралес Џонсон, индијанска комесарка од Лос Анџелес.

Со цел целосно да ги прекине врските со Денот на Колумбо и неговото контроверзно наследство, Лос Анџелес јавно ја отстрани статуата на Кристофер Колумбо од Големиот парк во ноември 2018 година.

Во меѓувреме, настаните што го слават Кристофер Колумбо продолжуваат во многу градови со големи италијанско-американски заедници, вклучително и Њујорк, каде луѓето маршираат по 5-тата авенија на годишната парада за Денот на Колумбо.

Тоа е популарен приказ на италијанско-американската гордост што привлекува многу локални политичари, како што беше и гувернерката на Њујорк, Кети Хочул.

Јованчо Наумоски, Глас на Америка – Вашингтон

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста