Русија чека отстапки за да го деблокира украинското жито

Обединетите нации и Турција, кои се иницијатори и гарантори на иницијативата, се надеваат дека до полноќ ќе ја разубедат Русија, која предупреди дека ќе ја обнови блокадата на бродовите со храна. Претседателот Владимир Путин се жали дека договорот за извоз е целосно насочен кон неговата земја

Меѓународната заедница е под притисок да ѝ направи отстапки на Русија за да продолжи извозот на украински жита, од кој зависи прехранувањето десетици милиони луѓе во сиромашните земји.

Обединетите нации и Турција, кои се иницијатори и гарантори на иницијативата, се надеваат дека до полноќ ќе ја разубедат Русија, која предупреди дека ќе ја обнови блокадата на бродовите со храна. Претседателот Владимир Путин се жали дека договорот за извоз е целосно насочен кон неговата земја.Обединетите нации предупредија дека ако не биде обновен договорот, ќе биде блокирана храна за 44 милиони луѓе во 38 земји, претежно во Африка и на Блискиот Исток.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста