Пчелите можат и без нас, ние не можеме без нив – Светски ден на пчелите

Во време кога целиот свет се бори да ја зашити пчелата од изумирање поради климатските промени, во Македонија на пчеларите тешко им оди и поради соочување со неповолната државна поддршка.  Здруженијата на пчелари од Тетово бараат јавните повици, грантови и мерки да имаат поолеснителни околности за да можат и пчеларите да конкурираат.

Ретки пчелари имаат 10 илјади евра да аплицираат во „Млад земјоделец“. Готови 10 илјади евра за да аплицира во во „Млад земјоделец“. Затоа тој треба да оди по банки, да бара долгови по колеги и тоа е една од најголемите причини што пчеларите не ги користат овие алатки толку значајни за развој на пчеларствтото Дритон Дикена, Здружение на пчелари Градот на пчелите.

Државата направи промена во висина на субвенциите со скалести износи согласно број на пчелни семејства што според пчеларите не е доволно фер.

Ги зголемија субвенциите но на штета на професионалните пчелари на кои им ги намалија субвенциите и на штета на пчеларите почетници 02.40 +  02.52 Како гранка во земјоделие сме последни во добивањето субвенции.Секогаш ги добиваме последни и оваа година се уште не ни се исплатени Потребно е да се намали тој процес, да се направи полесна, побрзо да се изврши обештета на пчеларите вели Владимир Петровски, Здружение на пчелари Полошки мед.

Ако пчелните семејства се уништени од диви животни особено мечка, која е заштитена и не смее да се лови, тогаш тешко оди обештетувањето на пчеларите.  Тоа можат да добијат само ако ја тужат држават а тоа трае многу години.

Потребно е да се намали тој процес, да се направи полесна, побрзо да се изврши обештета на пчеларите вели Владимир Петровски, Здружение на пчелари Полошки мед.

Само оваа пролет има десетина случаеви во полошкиот регион на напад на пчелни семејства од диви животни, претежно мечки. 

Александар Самарџиев

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста