Психолозите со важно предупредување за родителите кои имаат деца тинејџери

За да ја канализирате нервозата на тинејџерите, мора да престанете да ги навредувате и омаловажувате. Психологот Питер Џејкоб вели дека секоја навреда во нив пробудува нова агресија, а тоа е тогаш еден маѓепсан круг.

-Ако адолесцентот го навредите или понижите, тој се полни со негативна енергија и возвраќа со напад, вели психологот.

Тој советува дека на тинејџерот мора да му се помогне.

– Морате да му помогнете кога ќе видите дека нешто не му оди од рака, дека има проблеми и е нервозен, а не уште повеќе да му отежнувате, додава Џејкоб.

-Суштината е тинејџерот да го поттикнете да ја испразни негативната енергија и безопасно да ја искаже својата лутина. Наместо веднаш да се казни кога лошо се однесува, прво разговарајте со него, сослушајте го, научете го да се цени себе и другите. Ако го пофалите за сè добро што прави, тогаш можете да му го свртите внимание и на негативните ситуации, без страв дека ќе се налути, појаснува Џејкоб.