Протести на „жолтите елеци“ во центарот на Париз

epa07216304 Some Yellow Vests (Gilets jaunes) protesters clash with police forces during a demonstration near the Champs Elysees in Paris, France, 08 December 2018. Police in Paris is preparing for another weekend of protests of the so-called 'gilets jaunes' (yellow vests) protest movement. Recent demonstrations of the movement, which reportedly has no political affiliation, had turned violent and caused authorities to close some landmark sites in Paris this weekend. EPA/IAN LANGSDON

Илјадници демонстранти од движењето „жолти елеци“ се собраа 14-та сабота по ред во центарот на Париз.

Протестот се одржува под зајакнати безбедносни мерки, иако неколку претходни собири во францускиот главен град беа мирни.

Првите демонстранти се собраа на симболичната локација во близина на Триумфалната порта, од каде тргнуваат кон Ајфеловата кула движејќи се низ париските улици.

Друг протест, кој е планиран за денеска, се организира против антисемитските вандалски чинови во последните неколку недели, кои предизвикаа загриженост во целата земја. Некои од „жолтите елеци“ преку интернет, но и за време на протестите, изразија антисемитски гледишта, што предизвика загриженост кај француските власти дека протестите се радикализираат.