Продолжен е притворот на таткото на момчето кое изврши масовно убиство во „Рибникар“

Апелациониот суд во Белград му го продолжи притворот за уште три месеци на Владмир К., таткото на момчето кое изврши масовно убиство во „Рибникар“.

При разгледување на предлогот на Високиот јавен обвинител во Белград, дека според обвинетиот Владимир К. го продолжи притворот, Апелациониот суд пред се го зеде предвид фактот дека од списите на предметот и сите докази собрани досега во списите постои основано сомнение дека обвинетиот сторил кривично дело тешко кривични дела против општата безбедност, се вели во соопштението на официјалната веб-страница суд.

„Имено, имајќи ги предвид сите околности на кривичното дело кои се однесуваат на постоење на основано сомнение дека пријавениот го обучувал својот тринаесетгодишен малолетен син да ракува со огнено оружје, муниција и да вежба гаѓање цели со огнено оружје за подолг временски период, тоа да му го направи во повеќе наврати обучувајќи се за ракување со оружје и давал огнено оружје и муниција на вработениот и дека истовремено во станот во кој живее со неговиот малолетен син, тој не совесно складира огнено оружје и муниција на начин да не дојде во сопственост на неовластено лице, т.е. неговиот малолетен син и не ја загрозува безбедноста на луѓето и предметите,
и дека со тие општо опасни дејствија предизвикувал опасност по животот и телата на луѓето, поради што неговиот малолетен син лесно дошол огнено оружје во нивниот стан и го однел со себе во основното училиште во кое учел, каде што бил застрелан со тоа огнено оружје, токму благодарение на претходна обука за ракување и гаѓање со огнено оружје, им ги одзеде животите на девет лица и тешко повреди седум лица, од кои четиринаесет се деца на возраст од единаесет до четиринаесет години, а имајќи ги предвид околностите дека неколку парчиња во станот на обвинетиот е пронајдено оружје и поголема количина муниција, а особено ценејќи ја сериозноста на последиците од ова кривично дело и неговата социјална опасност, според наредбата на Апелациониот суд, сите горенаведени околности во нивната меѓусебна врска претставуваат посебни околности што упатуваат на тоа дека обвинетиот во краток рок ќе го повтори делото доколку биде пуштен на слобода“, се вели во соопштението на судот.

Понатаму, како што се додава, според обвинетиот Владимир К. постојат и законски основи за притвор, бидејќи начинот на извршување и сериозноста на последиците од кривичното дело доведоа до вознемиреност кај јавноста, што може да го загрози непреченото и правично водење на кривичната постапка, бидејќи е познат факт дека таму е огромен јавен интерес за исходот на оваа постапка, а за истото известуваат и сите домашни и странски медиуми.

Апелациониот суд посочува дека има предвид и дека истрагата сè уште не е завршена, бидејќи е потребно дополнително во текот на постапката да се добијат наод и мислење од вештак и да се преземат сите други дејствија што можат да бидат неопходни во текот на истрагата заради расветлување на сите околности.на наведеното кривично дело.

Да потсетиме, на 18 јули во рамки на истрагата против Владимир К., Вишото јавно обвинителство го сослуша малолетниот К.К. кој го сторил кривичното дело во ОУ „Владислав Рибникар“.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста