Продаваме 90% од акциите на албанска фирма и на „Тор Индустри ДООЕЛ“ од Македонија – потврда од Австријците од „Соравија“

Се огласи австриската компанија Hanno Soravia GMBH, преку мејл истратен до нашиот медиум, во кој потврдуваат дека потпишале договор со кој ќе продадат 90 отсто од акциите на една реномирана албанска компанија, како и на еден истакнат субјект од Тетово, односно на Тор Индустри ДООЕЛ. Соопштението стигна од Виена Австрија. 

  • Hanno Soravia GMBH, водечка инвестициска компанија со седиште во Австрија веќе 150 години, објави потпишување на договор за купување акции со Pe-Vla-Ku Sh.P.K, реномирана компанија со седиште во Албанија, и Тор индустри ДООЕЛ, истакнат деловен субјект од Северна Македонија. Во договорот е наведено дека Хано Соравија ГМБХ ќе продаде 90 отсто од акциите во два нејзини клучни субјекти, Соравиа Инвест ДООЕЛ и Соравиа Менаџмент ДООЕЛ, притоа задржувајќи 10 отсто од акциите. Задржувањето на акциите од 10 отсто ја покажува континуираната верба и посветеност на Хано Соравија ГМБХ во растот на компаниите и потенцијалот на новото партнерство. Тоа означува гласање за доверба во можностите и искуството во индустријата на Пе-Вла-Ку Ш.П.К и Тор индустри ДООЕЛ за да се поттикне траекторијата на компаниите“, се вели во соопшртението.

Хано Соравија, извршен директор на Хано Соравија ГМБХ, изјавил: „Ние сме ентузијасти за ова ново партнерство, кое означува значајна пресвртница во нашата корпоративна историја. Уверени сме дека Пе-Вла-Ку Ш.П.К и Тор индустри ДООЕЛ се идеално позиционирани да ги преземат уздите и дополнително да го поттикнат растот на Соравија Инвест ДООЕЛ и Соравиа Менаџмент ДООЕЛ“.

Овој стратешки договор меѓу трите субјекти им овозможува на Соравија Инвест ДООЕЛ и Соравиа Менаџмент ДООЕЛ да пристапат до огромното искуство и мрежите на нивните нови сопственици, со што се олеснува поширок опсег на можности за раст на нивните соодветни пазари.

Претставниците од Пе-Вла-Ку Ш.П.К и Тор индустри ДООЕЛ коментираат: „Ние сме желни да работиме со динамичните тимови во Соравија Инвест ДООЕЛ и Соравија Менаџмент ДООЕЛ. Ние сме посветени на искористување на синергијата создадена од ова партнерство за да генерираме вредност и силен раст“.

Ова партнерство обединува спој на визии и стратегии од кои се очекува да го трансформираат пејзажот на индустријата, овластувајќи го секој заинтересиран да достигне нови височини.

Од Hanno Soravia GMBH за себе велат дека се добро воспоставена инвестициска фирма со седиште во Виена, Австрија. Компанијата е специјализирана за развој на стратегии за раст за своите портфолио бизниси во станови, канцеларии и обновливи извори на енергија.

За Пе-Вла-Ку Ш.П.К, пак, велат дека се водечки деловен ентитет во Албанија со значително искуство во индустријата и посветеност на поместување на границите и поттикнување на раст.

За Тор Индустри ДООЕЛ, пак, оттаму нагласиле дека „се со седиште во Северна Македонија, познати по својата посветеност на иновациите и досие за поддршка на бизнисите, за да го искористат својот целосен потенцијал“. Ова соопштение следува откако вчера во јавноста излее информација дека сопственик на една од двете фирми купувачи, во случајов Тор Индустри, е син на братот на лидерот на ДУИ, Али Ахмети.

Advertisements

Поврзани вести