Предлог – буџет за 2023: Рекордно тежок со рекордно задолжување

Буџетот во 2023 година ќе тежи 5,3 милијарди евра, приближно 600 милиони повеќе од сега. Со него треба да се платат плати, пензии, социјални трансфери, да се градат капитални објекти и да се вратат стари долгови.

Рекордни 5,3 милијарди евра, тежи предлог – буџетот за следната 2023 година, кој ќе урне повеќе негативни рекорди. Дефицитот, односно задолжувањето е планирано да се искачи на речиси 700 милиони евра. Државата планира да собере историски најмногу пари од граѓаните и стопанството и да позајми историски најмногу пари на домашниот и на странскиот пазар.

Министерот за финансии кој го презентираше предлог – буџетот за догодина, тврди дека целта е да се одржи економскиот раст, да се извршат обврските на државата и да се поддржат реформите и евроинтегративните процеси.

  • Во услови на криза на глобално ниво, подготовката на буџетот останува предизвик за секоја држава. На глобално ниво економијата ќе има забавен раст, а истото се однесува и за растот на економијата на Европската унија која се очекува да биде 3,2 проценти оваа година, а следната 0,7 проценти. Тоа се одразува и на динамиката на раст на нашата економија, рече Бесими.

Од Владата тврдат дека е предвидено рекордно ниво на капитални инвестиции, од 795 милиони евра или 52% повеќе од годинава. Сепак, нивната реализација минативе години секогаш катастрофално потфрла и е многу помала од првично планирано.

  • Расходите за исплата на плати се проектирани согласно постојните законски решенија и изнесуваат 34,9 милијарди денари. Во текот на 2023 година се продолжува со определбата за оптимизација на вработените во јавниот сектор, а притоа да се примени и новата методолигија за плати во јавниот сектор, рече Бесими.

Владата овие пресметки ги темели на проекции за раст на македонската економија од 2,9% во 2023-та и дури 4,6% во следните години и сето ова во време кога Светската Банка предупредува дека земјава е на работ на рецесија. Владата најави дека вака скроениот предлог – буџетот ќе го достави до Собранието.

Борис Грујоски

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста