Посен Велигден за одгледувачите на јагниња 

Сточарството пред колапс. Надежта дека католичкиот Велигден ќе ги спаси од пропаст, им падна во вода. Моменталната откупна цена од 180 до 190ден. за килограм јагне жива мера за нив е неприфатлива.  Бараат реална откупна цена со која ќе може да ги покријат трошоците, но и да спечалат нешто.

  „Викавме оваа година подобра ќе биде, имавме надеж овчото млеко да се продава по 80ден. За литар, а јагнешкото од 260 до 280денари и да опстанеме и за нас да има една плата„ вели Омер Бајрам, единствен што одгледува овци во Лакавица Бајрам Омер, од штипското село Лакавица

 Стадото на Бајрам има 400грла и во штипска Лакавица е единствениот што останал да одгледува овци. Ниската цена на млекото и месото се причина за многу сточари се откажуваат од одгледување.

   „Оваа година уште повеќе ќе се продава стоката. Кој како продава јагниња и стадото го продава и не може да опстанеме..едно кафе 60денари, едно литро млеко 50 денари, како може така да биде. Имаме големи трошоци и не се исплаќа да чуваме„ вели Бајрам.

Годинава се планира да бидат откупени околу 200.000 јагниња. 

Александра Ристовска

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста