Охридскиот градоначалник е незадволен од работата на ЗЕЛС

Охридскиот градоначалник Кирил Пецаков кој е дел од Управниот одбор на ЗЕЛС незадоволен од рабоата на ова тело на чие чело е градоначалничката на Скопје, Данела Арсовска.Не само што не успеавме туку воопшто,неуспешно се боревме за локалните самоуправи, односни за општините каде што градоначалствуваме, а имавме многу предизвици кои можевме да ги реализираме за добробит на граѓаните. Тој истакна со какви проблеми со соочиле годинава во рамките на ЗЕЛС.

  • Имавме проблеми со снабнудавање со електрична енергија, па се формираа нови јавни претпријавите кои што беа пуштени на регулиран пазар врз основа на законте кои што ги имаме во Р.М по бројката на вработени и по обртот кој што го прават на годишно ниво, па понатаму беа вратени.Цените на електричната енергија посебно во јавните претпријатија кои што се занимаваат со вода и прочистување на отпадните води исти така оставени на милост и немилост рече Кирил Пецаков –градоначаначалник на Охрид.

На директорите кои што беа поставени не им се дозволуваше да полагаат директорски испит и на тој начин останаа без лиценци,исто така за истакнување е тоа што беа одземни ингеренции во образовнието-подвлекува Пецаков кој кажа дека и како ЗЕЛС немале довочно состаноци.

  • Најголем дел беа организирани самоиницијативно од членовите на управниот одбор за тоа е потребно една третина да се свикаат.Можеби, не знам ќе разберам уште поголем предизвик е и потешко да се води градот Скопје, очигледно е тоа веќе ги гледаме проблемите  таму што  се случуваат па можеби и нема време за управниот одбор на ЗЕЛС меѓутоа како и ида е генерално за управниот одбор на ЗЕЛС ќе ја оценам како неуспешна година вели Кирил Пецаков –градоначаначалник на Охрид.

Можам да кажам дека можевме многу повеќе,посебно во делот на она што треба да претставува суштинско функционирање  на локалните самоуправи односно реалната поддршка која што треба да добиваат од централната власт и нормалниот однос помеѓу локалната и централа власт-завршива Пецаков.

Росица Голабоска 

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста