Отворен романски информативен центар во Скопје

Отворен романскиот информативен центар во Скопје. Ова здружение кое поддржано од Владата на Романија, преку Одделот за Романците во Странство, се отвора со цел подобрување на билатерната соработка меѓу Романија и Македонија во областа на културата, образаванието, јазикот, фолклорот, екологијата, бизнисот, медиумите. Сите кои беа на отворањето на овој центар потенцираат дека политиката нема да биде тема на нивни интерес.

Отворањето е помогнато и од Влашката културна асоцијација во Македонија, од каде потенцираат дека Власите и Романците не се една нација, но целта е помош за зближување на културите меѓу двете држави.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста