Од каде се учениците кои се повредени во Турција?

epa10450392 Emergency personnel search for victims at the site of a collapsed building after a powerful earthquake in Diyarbakir, southeast of Turkey, 06 February 2023. According to the US Geological Service, an earthquake with a preliminary magnitude of 7.8 struck southern Turkey close to the Syrian border. The earthquake caused buildings to collapse and sent shockwaves over northwest Syria, Cyprus, and Lebanon. 284 people were confirmed dead and more than 2,000 have been injured in Turkey, Turkish vice president said. EPA-EFE/DENIZ TEKIN

Учениците и менторот кои ги затекна земјотресот во Турција се од Западна Македонија, неофицијално за Алфа вели Марко Георгиевски директор на Национална агенција за европски образовни програми и мобилност. Учениците се од Техничкото училиште во Гостивар кои преку Еразмус плус програмата и Турската национална агенција се отидена на младинска размена во Турција. Никој од невладиниот сектор во Скопје и во Гостивар не знаеше за која невладина организација станува збор.

Од она што денес можев да го дознаам станува збор за ученици од училишта од Западна Македонија, односно од општините Гостивар и Маврово и Ростуше. Навистина не можев да дознаам која е невладината организација од Гостивар која го работи проектот. И јас преку целиот ден како вас се обидувам да дознаам што повеќе информации, како се  децата во Турција, но и како нивните семејства тука ги преживуваат овие тешки моменти, вели Марко Георгиевски директор на Национална агенција за европски образовни програми и мобилност.

Двајца од учениците се повредени од кои само едниот полесно, а другиот има скршеници, но никој не е во животно загрозувачка состојба. Дипломат од македонската амбасада во Анкара замина за турскиот регион погоден од земјотресот каде организира евакуација на учениците. МНР отвори броеви за македонските граѓани во Турција и е во постојана врска со надлежните институции.

Нашите ДКП-а во Турција се на 24-часовно располагање за сите евентуални прашања, на телефонските броеви: +905394569710 во Анкара, +905456149777 во Истанбул, и + СОС телефонот на МНР во Скопје 38975273732, информираат

Засега нема информација за други македонски државјани кои се наоѓаат во критичниот регион. 

Паула Костадиноска

Advertisements