Нова демократија победник на изборите во Грција

New Democracy party leader Kyriakos Mitsotakis (C) greets supporters during a pre-election campaign two days ahead of the elections for the European Parliament in Athens on May 22, 2019. (Photo by ANGELOS TZORTZINIS / AFP) (Photo credit should read ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images)

Со пребројани 33,45% од гласовите, според официјалните податоци од грчкото МВР, Нова демократија е победник на предвремените парламентарни избори во Грција, со 8,5% разлика во однос на СИРИЗА и доволен број пратеници за да формира еднопартиска влада, јави дописничката на МИА од Атина.

Поконкретно:

Нова демократија 39,87% – 159 пратенички места

СИРИЗА 31,34% – 85 пратенички места

Движење на промена 8,25% – 23 пратенички места

Комунистичка партија на Грција 5,3% – 14 пратенички места

Грчко решение 3,77 % – 10 пратенички места

МЕРА25 3,37% – 9 пратенички места

Златна зора 2,99% – 0 пратенички места

Според досега преброените гласови, Златна зора не успева да обезбеди место во грчкиот парламент, бидејќи за 0,01% не ја достигнува границата од 3%, нешто што може подоцна да се промени.