Нема напредок за законско решение за СЈО

Не е постигнат напредок за законот за јавното обвинителство и на денешната средба на работните групи на Владата и на опозициската ВМРО-ДПМНЕ во Министерството за правда.

Клучното прашање за кое се разговарало, како што рече по средбата министерката Рената Дескоска, е членот 105 односно околу продолжувањето на постапките и користењето на доказите кои се собрани досега.

– ВМРО-ДПМНЕ остана на нивното барање постапките кои се отворни по првите 18 месеци од формирањето на СЈО да бидат запрени, сите докази кои се обезбедени да пропаднат во вода односно да не бидат употребливи, а сите мерки кои се преземени да престанат. Тоа поконкретно значи – ако им е замрзнат имотот како партија да биде одмрзнат, ако се изречени мерки на претпазливост и за јавување во суд да престанат, а евентуално тие постапки да бидат сопрени. Таквите ставови се неприфаливи, изјави Дескоска.

На денешната средба станало збор и за испраќање на законот до Венецијанска комисија. Тоа, вели Дескоска, сега не е можно зашто има рокови за донесување на законот. Венецијанската комисија не треба да се користи како повод и причина за одолговлекување на носењето на законот, додаде министерката за правда.

Но, како што нагласи Дескоска, Владата е подготвена веднаш по донесувањето, законот да биде испратен до Венецијанската комисија и ако има мислење од таму тоа веднаш да биде инкорпорирано во законот.

Донесувањето на законот за јавно обвинителство со кој треба да се реши идниот стстус на СЈО е еден од условите за добивање позитивен извештај на Европската комисија.