Некој ќе добие учебници, некој линк до помошни материјали

На 1 септември, државата нема да им подели учебници на сите ученици. Тие што нема да добијат ќе учат од помошни материјали во електронска форма, оти Министерството за образование годинава не планира да ги достави во печатена. Родители стравуваат дека и годинава ќе мора тајно да ги копираат и принтаат заменските „учебници“.

Учениците кои нема да добијат учебници, ќе може да учат од заменски материјали, но во електронска форма. За наставниците ќе има прирачници, и тие ќе бидат достапни само електронски, оти Министерството за образование годинава не планира да ги достави во печатена форма. Училиштата, пак, доколку сакаат ќе може да си ги испечатат„привремените учебници“.

И минатата учебна година учениците не ги добија сите учебници, а по некои предмети учениците немаа книги до крај на школската година. За привремени „учебници“ лани државата потроши над 640 илјади евра, пари позајмени од Светска банка.

Според законот, учениците треба да добијат бесплатни учебници за основно и за средно образование. Но, и оваа школска година нема да има учебници за сите ученици кога ќе тргнат на школо.

Шестоодделенците ќе почекаат за учебници

Ова е најнесреќната генерација, коментира Емилија Василева, мајка на шестоодделенец пред почетокот на новата учебна година. Минатата година учениците од оваа генерација немаа учебници по повеќето од предметите речиси до крај. Учебникот, пак, по македонски јазик, во училиштата бил доставен, еден ден откако учениците заминаа на распуст. Според најавите, оваа генерација и годинава ќе почне на школо без да ги добие сите учебници.
Шестоодделенците годинава ќе имаат повеќе предмети, различен наставник за секој предмет, оти од одделенска преминуваат во предметна настава.

„Тоа само по себе ќе им биде стресно. Дополнителен стрес ќе им биде тоа што ќе немаат учебници и тоа сега по 10 предмети. Стрес е и за децата и за родителите“, вели мајката на шестооделенецот.

За предмети за кои ќе нема учебници, на располагање ќе има помошни материјали за ученици и прирачници за наставници, велат од Министерството за образование и наука. Помошните материјали и прирачници се изработени од Бирото за развој на образованието и ќе бидат достапни само во електронска форма на веб-страницата на Бирото.

Дигитализација или импровизација?

Постои и можност секое училиште на своја иницијатива, индивидуално да одлучи да ги испечати, соопштија од Министерството за образование и наука (МОН).

„PDF“ форматот е начелно добра варијанта за наставникот и за онлајн настава, но никако и за учениците, вели наставникот Гоце Бумбароски од основното училиште „Кочо Рацин“ од Прилеп.

„Дали сите ученици имаат каде да го отворат и да го користат учебникот додека се на час, и уште поважно – додека се дома. Дигитализацијата е убава работа, но мора постепено да се воведува. Во овој случај сè е сведено на импровизација“, вели наставникот.

Бумбароски потсетува на периодот пред две години кога беа воведени таканаречените дигитални учебници во четврто одделение. Тогашната министерка за образование Мила Царовска, која беше застапник на проектот дигитално образование, и просветните инспектори строго забрануваа печатење и фотокопирање на дигиталните учебници. Медиумите секојдневно известуваа за казнети фотокопирници. Комплет книги испечатени во црно-бело достигнуваа до 1000 денари, а за комплет во боја родителите издвојува и до 3000 денари.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста