Неколку маркети затворени од пазарна инспекција

„ Затворено од пазарна инспекција “ –  ова стои на вратата на ланци на маркети во Скопје и Струга . Државниот пазарен инспекторат стави клуч на врата на  пет маркети во овие градови, а  казнети  се уште два во Кичево.  Мерките се преземени оти маркетите не ја   почитувале Владина одлука за гарантирана цена  , но имало и прекршувања на останати законски прописи со што потрошувачите биле донесени во заблуда .  Маркетите покрај пломбата од пазарен инспекторат треба да платат и казна во вкупен износ од над 4 милиони денари.

Прекршоци по одлуката за мерките на владата, за намалување на прехранбените производи на 25 категории на производи, каде што треба да стои видлива ознака „ гарантирана цена “ . Имаше случаеви каде не стоеше „гарантирана цена“ , а е намален производот , а имаше случаеви каде стои „ гарантирана цена “ , а не е намален производот или пак стои продукт и цена и гарантирана цена а истиот не е намален, вели Директорот на пазарен инспекторат Горан Трајковски .

Мерката „ гарантирана цена “ , Владата ја донесе минатата недела , а маркетите имаа пет дена да се прилагодат за нови цени .

 Директорот на пазарен инспекторат  најави дополнителни засилени контроли од утре, а убедува дека компромис немало да има за никого .

Подобро е самоиницијативно во понеделник да си ги затворат објектите, да си ги средат овие работи и да отворат , бидејќи во спротивно ќе постапуваме и со казни, а доколку видиме и нечесни трговски практики ќе постапиме и со затворање . Затворањето е од 3-33 дена , јас не би сакал повеќе од 5 дена да биде затворањето . Ова нека биде еден апел и поука да се средат, стојам зад тоа дека компромис нема да има, додаде Трајковски .

Трговците имаа обврска да ги намалат цените за најмалку 10%,  од онаа цена што била на први август . Ова важи за 25 категории на производи односно над 800 производи.   Мерката е донесена откако цените стигнаа до „ плафон“ , а дел од експертската јавност предупреди дека е само популистичка и нема да придонесе за намалување на инфлацијата.

Кристина Алексиеска

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста