Независниот синдикат на вработените во полицијата аларамира за низа повреди на работничките права

Независниот синдикат на полицијата реагира за низа проблеми кои се влечат со години. Не им се исплаќало прекувремената работа, имало низа побвреди на работничките права и други закони од работен однос. Од 2018 та до 2022ра, Министерството за внатрешни работи било тужено во безмалку 16.000 предмети, од дури 11.500 вработени. Синдикатот предупредува дека во последните 5 години, во рамки на МВР биле направени 18.000 распоредувања без почитување на процедурите, туку по желба на раководството, а имало и вработувања без јавен оглас.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста