На 30 мај УКИМ избира нов ректор, во трка засега 6 кандидати

Одбележувањето на годишнината на универзитетот годинава минува ви сенка на изборот на нов ректор, кој треба да се одржи на 30 мај, во периодот од 14 до 16 часот. Нема простор за зголемување на времето за гласање, во случај некој од професорите да не може токму во тој термин да се појави на гласање поради други обврски.

Проф. д-р Родна Живковска од Правен факултет, претстедателка на универзитетската изборна комисија, за Мета.мк вели дека оваа пракса не е нова. „На секои избори се гласа во период од два часа, така беше и на минатите избори за ректор. Вкупно 1.426 професори имаат право на глас, точно толку ливчиња и ќе има испечатено и потишани од мене како претседателка, за да се избегнат нерегуларности. Секој професор гласа на својот матичен факултет или институт. најмногу гласачи има од медицински факултет, 137“, информира Живковска.

како што таа вели, резултатите ќе бидат соопштени уште истиот ден, на 30 мај. „Ако некој гласал за двајца кандидати или, пак, ако заокружил неколку кандидати или ако го оставил.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста