МНР: По исполнување на сите услови, ќе биде објавен датумот кога земјата ќе добие ново име – Република Северна Македонија

Министерството за надворешни работи информира дека ќе го објави во Службен весник датумот на влегување во сила на Уставните амандмани и Уставниот закон.

-По исполнување на сите правни услови за влегување во сила на Конечната Спогодба и Уставните амандмани, Владата на Република Македонија, ќе го објави во Службен весник датумот на влегување во сила на Уставните амандмани и Уставниот закон, соопштуваат од МНР.

Потоа, Република Северна Македонија и Грција ќе достават заедничко писмо до Генералниот секретар на ООН, со кое го информираат Антонио Гутереш за датумот на влегување на сила на Конечната Спогодба, со што се става крај на повеќедеценискиот билатерален спор меѓу двете земји.

По ова, Република Северна Македонија на соодветен начин ги информира: Секретаријатот на ООН, земјите-членки, земјите набљудувачи на ООН, како и сите останите меѓународни организации чија членка е, за настанатите промени.

Сето ова се очекува да се случи во следните неколку дена, се вели во соопштението од МНР.