НАЈНОВИ ВЕСТИ

Митралези, автоматски пушки, рачни бомби, муниција запленети во Албанија,требало да завршат во Македонија

Полицијата од албанскиот град Поградец запленила арсенал оружје и воена муниција, што требало да бидат прошверцувани во Македонија, соопшти полицијата.

Финализирана е акцијата „Старов“ во која запленети се лесен митралез, автоматско огнено оружје, две полуавтоматски пушки, значителна количина боева муниција, реденик за митралез со 30 куршуми, рачни гранати, подвижни делови од пушката. Истите се одземени како материјален доказ, стои во полициското соопштение.Оружјето и муницијата се пронајдени во штала за добиток, до куќата на 40-годишен жител на селото Старова кај Поградец, претходно осудуван за „производство и продажба на наркотици”.Од спроведената истрага постојат основи на сомнение дека оружјето и миницијата уапсеното лице ќе го транспортира во правец на Македонија. Продолжува работата на целосно документирање на оваа незаконска дејност, наведува полицијата.Случајот е предаден на Обвинителството при Основниот суд од општа надлежност Корча