Лавров: Киев подготвува провокации на границата со Крим

Украинските власти подготвуваат оружена провокација на границата со Крим во последните десет дена од декември, изјави министерот за надворешни работи на Русија, Сергеј Лавров.

– Украинскиот претседател Петро Порошенко планира оружена провокација на границата со Русија, на границата со Крим, во текот на последните десет дена од декември, истакна Лавров.

Тој додаде дека Русија ќе и одговори на Украина доколку дојде до провокации.

– Ќе зажалат за тоа. Ова е наша држава, наша граница. Нема да му дозволиме да ги брани своите интереси на начин доследен за него и да ги прекрши тие права, рече Лавров.

Тој нагласи дека според податоците до кои дошле руските власти, Порошенко „планира провокација во координација со своите западни спонзори“.

– Го советуваат да одржува борби со низок интензитет, за тие да имаат можност да продолжат со пропагандата дека Русите спроведуваат офанзива против Украина и дека тоа е причина да се воведат некои нови санкции кон Русија, истакна Лавров.

Тој нагласи дека Русија постојано се соочува со провокации од официјален Киев.

– Нашите надлежни служби работат се што е неопходно за да ги откријат тие обиди, потенцира Лавров.