КСС: Договоривме зголемување на платите на вработените во општина Битола за 2.806 денари

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија ве информира за уште еден успех во подобрување на работничките права за којшто во изминатиот период работиме напорно и посветено. Имено, на средба со градоначалникот на Битола, Тони Коњаноски беше договорено зголемување на платите за 2.806 денари во локалната самоуправа и во јавните претпријатија кои се под нивна ингеренција. Мораме да се заблагодариме на раководството на општина Битола и сите директори на јавните претпријатија на разбрирањето коешто го покажаа во делот на платите на работниците коишто се под нивна ингеренција, во делот на зголемените животни трошоци и подобрувањето на социо – економскиот стандард.

Ова само по себе покажува дека социјалниот дијалог е се уште жив и функционира во локалната самоуправа со новите раководства, коишто покажуваат значителна грижа и разбирање за работничките права.

Ваквиот бран на водење рамноправен, фер и коректен социјален дијалог во делот на локалната самоуправа требаше да биде начинот на којшто Владата можеше да се грижи за работниците во изминатите четири години, коишто се под нејзина ингеренција и затоа КСС ја повикува власта, што посокоро и што побрзо да ги следи добрите примери на дел од градоначалниците и раководствата во локалната самоуправа.

КСС се надева и работи во делот на подобрувањето на работничките права и зголемувањето на платите, но за жал мораме да констатираме дека на централно ниво овој процес е скоро невозможна мисија. Затоа уште еднаш ја повикуваме власта на разум и транспарентност и да се одважи во исполнување на барањата на работниците во јавниот сектор каде што е работодавач и да престане да се конфронтира со работниците, а воедно да се случуваат тензии како што е во периодот сега и претходно.

Исто така, ги повикуваме сите пратеници во Собранието, особено оние од власта, коишто треба да ги прифатат амандманите поднесени од синдикатите, во делот на платите и помошта што треба да ја добијат работниците, во спротивно сите тие коишто ќе гласаат против и ќе го сопрат овој процес за нас ќе останат „непријатели на работниците“ и ќе бидат запаметени за урнисување на работничките права.

Advertisements