Кан: Во Кашмир е можна нова Сребреница

Пакистанскиот премиер Имран Кан денеска предупреди на опасноста „во Кашмир да се повтори масакрот и етничкото чистење на муслиманите, како тоа што пред 24 години беше во Сребреница“.

„Зарем светот тивко ќе набљудува масакр и етничко чистење на муслиманите во Кашмир, како тоа што беше во Сребреница“, на Твитер наведе тој, а пренесе радио Слободна Европа.

„Сакам да ја предупредам меѓународната заедница, доколку дозволи тоа да се случи, дека ќе има сериозни последици и ќе предизвика реакции во муслиманскиот свет што го раздвижуваат радикализаицијата и циклусите на насилство“, додаде Кан.

РСЕ додава дека изјавата на пакистанскиот премиер следи откако Индија на 5 август го укина специјалниот уставен статус на Кашмир, во обид целосно да го интегрира единствениот регион со мнозинско муслиманско население.

Кашмир е под опсада повеќе од седум дена, со прекината мобила и фиксна телефонија, интернет мрежи и ограничувања, како што е полицискиот час, со кој на луѓето им се забрануваат собири.

Индиските власти вчера соопштија дека ограничувањата се ублажени во регионот со хинду мнозинство Џаму.