Израелските научници открија потенцијален биомаркер во лекувањето на ракот на белите дробови

Израелските научници открија потенцијален биомаркер кој може да доведе до напредок во лекувањето на ракот на белите дробови.

Резултатите од студијата на Институтот за наука Вајсман водат до воведување на нов метод на персонализирана медицина што може да доведе до терапија без рецидиви кај некои пациенти со рак на белите дробови.

Вообичаени методи за лекување на рак на белите дробови вклучуваат операција за отстранување на тумори или делови од белите дробови, терапија со зрачење, хемотерапија и имунотерапија, кои негативно влијаат на телото. Поновите лекови имаат различни степени на ефикасност, но долгорочниот успех е неостварлив бидејќи канцерогените тумори развиваат секундарни мутации.

Иако повеќето случаи на рак на белите дробови се должат на пушењето, следната најважна причина, која ги погодува непушачите, се карактеризира со мутации во генот наречен ЕГФР.

Студијата, предводена од професор Јосеф Јарден од Одделот за имунологија и регенеративна биологија на Институтот Вајсман, се фокусира на генот ЕГФР, кој може да им овозможи на лекарите да ги идентификуваат пациентите со рак на белите дробови како соодветни кандидати за третман со лек врз основа на антитела. Овој лек потенцијално може да предизвика целосна ремисија без ризик од рецидиви.

Научниците бараат биомаркер кој може да го предвиди одговорот на пациентите врз основа на нивните ЕГФР-мутации.

Нивното внимание е фокусирано на мутацијата Л858Р, која влијае на приближно 40 проценти од пациентите со ЕГФР-мутации кај ракот на белите дробови.

За да го тестираат овој концепт, научниците користеле лек со антитела наречен Цетуксимаб (Ербитукс), кој го спречува спарувањето на рецепторите.

Туморите се тестирани со мутацијата Л858Р и тие регресира и не се повторија дури и по подолг временски период.

Научниците сега се подготвуваат за клинички испитувања за да ја потврдат ефикасноста на третманот кај луѓето, користејќи го постоечкото одобрение за Цетуксимаб за други видови на рак. Ова откритие може да ги промени клиничките практики и да им даде надеж на пациентите со рак на белите дробови кои ја имаат соодветната мутација.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста