Известувачот за Македонија Илхан Ќучук реизбран за лидер на Европските Либерали

Европратеникот од бугарската партија ДПС, Илхан Ќучик, со огромно мнозинство гласови беше реизбран за копретседавач со Формацијата на Европските либерални партии.

Највисокиот Совет на Алијансата на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) со големо мнозинство го реизбра европратеникот од Бугарското Движење за права и слободи (ДПС) Илхан Ќучук за копретседавач со АЛДЕ за втор последователен мандат, на четириесет и вториот Конгрес кој се одржува од 2 до 4 јуни во Даблин.

На средбата се дискутираше за предизвиците со кои се соочува Европската Унија и за приоритетите на Европа пред следните избори за Европскиот парламент.

Топ темите на разговор, на кои присуствуваа лидерите на либералните политички партии, беа иднината на Европа, снабдувањето со енергија, војната во Украина и патот кон мирот. Беа креирани политики кои ќе го обликуваат либералниот одговор на предизвиците со кои се соочува Европа. Од особено значење е тоа што лидерите едногласно изразија желба партиите да останат обединети.

Во своето обраќање на форумот, Илхан Ќучук им се заблагодари на делегатите на повеќе од 60 либерални партии членки на АЛДЕ што го дадоа гласот за него.

„Ние се соочуваме со огромни предизвици. Либералното семејство има право да одговори на овие предизвици, а исто така има моќ да дејствува навремено. Одиме рака под рака со народот. Почнувајќи од денес, мора да продолжиме да ја покажуваме истата решителност и сила што секогаш сме ја покажувале, бидејќи сега и овде е пресвртницата за Европа“, рече Ќучук.

Новоизбраниот копретседател на АЛДЕ посочи на неколку цели на кои партијата мора да работи напорно за да ги постигне во наредните месеци.

Ќучук смета дека првата работа е да се реформира АЛДЕ за да се претвори во најмодерна и најефикасна меѓу европските партии. Вториот приоритет е да се зголеми поддршката за националните партии кои се дел од либералното семејство. На крајот, тој ја истакна важноста на секоја активност во подготовка пред европското гласање во 2024 година, кое ќе им донесе победа на либералите.

Состанокот на Советот на АЛДЕ одлучи да и посака добредојде на партијата на украинскиот претседател Володимир Зеленски, „Слуга на народот“, како членка на либералното семејство.

Советот, исто така, разгледа неколку клучни резолуции, фокусирајќи се на клучните прашања, како што се снабдувањето со енергија на Европа, безбедноста на граѓаните и институциите од сајбер-напади и поддршката за кандидатски статус на Грузија, Украина и Молдавија. Се очекува Либералната алијанса да одобри сопствена декларација за статусот кандидат за ЕУ на трите земји.

На Конгресот присуствуваше делегација на ДПС, предводена од претседателот на партијата Мустафа Карадаи.

Со повеќе од 60 сестрински партии и илјадници поединечни членови, АЛДЕ е меѓу главните европски политички формации, претставени на највисоките ниво во Советот на ЕУ, Европската Комисија, Европскиот Парламент и други институции.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста