Загадениот воздух ги наполни ординациите

Загадениот воздух ги наполни ординациите. Мета на смогот и маглата освен хронично болните, се и здравите граѓани. Не се поштедени ниту децата, алармираат лекарите. Интензивна кашлица, малаксаност, болки во градите тоа се најчестите симптоми на кои се жалат граѓаните. Големата концентрациција на штетни материи во воздухот се добра подлога за појава на голем број на крдиоваскуларни и белодробни заболувања.

  • Сите елементи што ги има еден загаден воздух прдизвикува да не дојде до размена на кислород за подобро функционирање на дишните патишта. Луѓето што живеат во подрачја кадешто има голем процент на загаденост се подложни и на многу други зболувања како на пример астма, ХОПП и  пневмонија„-изјви д-р Влентина Митров, специјалист по семејна медицина.

    Заштита од аерозагадувањето барем засега нема, но може да се намалат штетите советувааат лекарите.

  • Да не се излегува надвор ако нема потреба , да се избегнуваат гужвите, да се проветруват просториите и редовно да се зема терапијта„изјави д-р Валентина Митров, специјалист по семејна медицина

Уште на стартот на грејната сезона активистите укажуваа дека оваа зима ќе се гушиме во смог, што се должи на изгор скапите дрва и струја. За граѓаните да ги затолпат своите домови не бираат начин, па во својте печки за дрва  согоруваат се и сешто. 

Александра Ристевска

Advertisements