„Жолтите елеци“ бараат од граѓаните да ги испразнат банкарските сметки

Активисти на „жолтите елеци“ побараа од француските граѓани да ги испразнат своите банкарски сметки и да тргнат во масовен поход на банките.

Повикот следува во пресрет на деветиот викенд протести во Париз и ширум Франција, а демонстрантите се надеваат дека тој потег ќе ја натера Владата да ги сослуша нивните барања, пред се нивниот повик на подиректна демократија преку можноста граѓаните да предлагаат нови закони.