Експерти: цените на храната ќе продолжат да растат

Повеќе нема да има ефтина храна, Македонија перманентно се соочува со недостаток на храна од сопствено произвотство,поради тоа добар дел од основните аетикли се увезуваат. Ако мислиме дека во нашата земја е возможно да се произведат основните прехрамбени производи во доволна количина,тогаш се лажете.Тоа е невозножно бидејќи имаме многу ниски приноси-Македонија е претпоследна во Европа по принос на пченица и пченка.Дали светскиот пазар ќе има достапни количини на храна по цени кои што ние можеме да си ги дозволиме,е предмет на дискусија-загрижени се експертите.

„Ние и онака дури и не располагаме со ресурси да произведеме доволни количини на храна,кога збориваме за храна јас говорам за оние основни продукти кои што ја претставуваат храната. Храната ви е зрното и скоробот, шеќерот и маслото.Па ние 20 години немаме шеќерна репа, нашата шеќерана не работи,ние сончоглед долго време беше паднат на некакви срамни површини“ – вели Ордан Чукалиев – професор на Земјоделски факултет.

Македонија нема ниту доволно земјоделци нити земјоделски површини,а има сиромашна популација, вакава е сликата и во оснатитите земји од Балканот.

„Она што се занемарува,нема сите потрошувачи себе си да си приуштат храна,ние веќе се соочуваме со глад, но за тоа не се зборува. Никогаш повеќе храна не се произведе во светот како во 2021-ва, а имаме проблем со недостаток на храна и проблем со цените. Она што нашите граѓани треба да знаат храна ќе има секогаш, но прашање е по која цена.Сметам каде политичарите од Западен Балкан не се дораснати да ја решат ова ситуација“ – вели Мухамед Брка – Земјдолески факултет – Сараево.

Политичарите мора да сварат дека вложување во земјоделско прозвотво не е трошок ,тику  инвестиција за иднина. Нас ни се продаваат проказни кои немаат допирна точка со релностам велат експертите и сигерираат да се субвенционираат земјоделците и на пазарите да се пласираат домашни прозоводи.Министерот за земјоделството Николоски вели пикот на кризата ќе бил во наредните 2 години,а допрва ќе се носеле мерки и ќе се вршела рациоланизација на субвенциите за земјоделците.

Росица Голабоска

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста