Едукативна тура на „Гастромак“ – едукација за идните готвачи, хотелиери и слаткари

Едукативна тура на „Гастромак“ – едукација за идните готвачи, хотелиери и слаткари

Готвачката елита од бившите југословенски простори денеска во Штип. Големите кувари на идните готвачи, слаткари и хотелиери-учениците во средното училите Коле Нехтенин им ги открија своите мали тајни. Десетина шефови меѓу кои Стево Карапанџа, Драгица Лукин, Исток Легат како и потпреседателот на светската организација на готвачи Уве Мишел, заедно со средношколците готвеа во училишната кујна.

  • Најмногу ме инспираат учениците. На нивните лица видов заинтересираност. Ова што го презентиравме денеска е еден мал,мал дел од она то ние можеме да им покажеме. Сепак забележав една голем заинтересираност кај учениците, што е многу позитивно„ рече еф Стево Карапнџа.
  • Средношколците кои ги запознав денеск, да ви кажам во нив видов голем потенцијал и верувам дека се на вистинското место . Единствено што треба да им дадеме е можност за учење„ изјави Уве Мишел,потпреседател н Светската организација на готвачи.

Денешниот настан во училишната кујна  во кои истовремено се мешаа мириси од медитеранска кујна и топли кифлички  е во организација на Националната асоцијација на готвачи Гастромак.

  • Ние ова го направивме со една и единствена цел, а тоа е да се подигне гастрономскта свест во Македонија и едноставно да работиме на темата, како да ги задржиме идните готвачи кои се од огромно значење за наата земја „ изјави Адријана Алачки, претседател на Националната асоцијација на готвачи Гастромак. .

Гастромак и пријателите годинав се одржува по седми пат. Освеч ученици од тип, ќе бидат вклучени и средношколци од Струмица. Гастромак е член на Светската организција на готвачи ВАКС. 

Александра Ристевска

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )