Европските конзервативци избираат кандидат за изборите за ЕП во 2019 година

Водечката европска конзервативна партија денеска ќе го избере својот главен кандидат за изборите за Европскиот парламент во 2019 година, со што победникот ќе претендира за една од клучните позиции на Европската унија.

Гласањето ќе се одржи денеска, на вториот ден од годишниот конгрес на Европската народна партија (ЕПП) во Хелсинки.

Кандидатот ќе се избира со тајно гласање на 758 делегати на конгресот во Хелсинки. Победникот во ноември 2019 година би можел да го замени Жан Клод Јункер на функцијата претседател на Европската комисија.

Таа функција ќе биде дел од големи преговори што ќе следат по европските избори, кои ќе се одржат меѓу 23 и 26 мај 2019 година.

Покрај претседателот на Европската комисија, идната година ќе треба да се избере и нов претседател на Европскиот совет, Европскиот парламент, висок претставник за надворешна и безбедносна политика и претседател на Европската централна банка.

Во трката за водечки кандидат на ЕПП се Германецот Манфред Вебер и Финецот Александер Стуб.

Ако нема големо изненадување, Манфред Вебер (46), претседателот на групата во Европскиот парламент и член на баварската Христијанско-социјална унија (ЦСУ), сестринска партија на ЦДУ на канцеларката Ангела Меркел, треба да го победи Александар Стуб (50), член на финската конзервативна и либерална партија на Кокомус.