Државниот инспекторат во Србија одлучи: Ќе се уништат 880 ќесички канцероген чипс

Земјоделската инспекција при вонредниот преглед на погонот на фирмата „Чипс Веј“ во Чачак издала наредба за уништување на 880 пакувања чипс од по 150 грама со истиот лот од спорната серија која содржи покачено ниво на акриламид, соопшти Министерството за земјоделство.

„Инспекцијата нареди дополнителни испитувања и на сите останати лотови кои може да се поврзат со спорната серија, при што веднаш се преземени мерки за нивно повлекување од промет и повлекување“, соопштија од Министерството.

Како што се посочува, веднаш по добивањето на известувањето RASFF за зголемено ниво на акриламид во чипсот од прехранбениот производ со вкус на пиперка произведен во Србија, „земјоделската инспекција издала наредба за вонреден преглед на погонот и ги презела сите мерки во рамките на своите компетентност“.

„При контролата е констатирано дека таму е уништено спорното количество производи наменети за извоз во Хрватска, а инспекцијата забранила понатамошна употреба на преостанатите производи од истата парцела и наредила нивно уништување“, соопшти Министерството.

Advertisements

Поврзани вести