Доаѓаат нови суперќелии, град и невреме: Тешка прогноза за Балканскиот Полуостров

Словенечкиот метеоролог Марко Корошец најави дека екстремно силниот ветер може да предизвика кршење и големи штети на дрвјата во парковите.

Тој посочува дека доаѓа тешка прогноза за централна Европа и за Балканскиот полуостров со екстремни услови за силен град, штети на ветрови и торнада во понеделник и вторник.

Познатиот словенечки метеоролог Марко Корошец објави едно од најсериозните предупредувања во врска со невремето што не очекува во следните три дена.

„Последните два дена покажаа извонредна временска шема во Централна Европа. Бројни тешки временски настани со торнада, силен град, поројни поплави и силни ветришта го опустошија алпскиот регион, северна Италија, Словенија, Хрватска и централниот дел на Балканот. Позначајни настани, вклучително и силен град, се предвидуваат од понеделник до среда, бидејќи друга силна и длабока земја на фронталниот бран се предвидува.

Според него, од понеделник до среда во Централна Европа со алпски предели, Италија, северниот и централниот дел на Балканскиот Полуостров се очекува неколкудневно тешко време.

„Се очекуваат силни грмотевици, вклучително и суперќелии со силен град, торнада, поројни поплави и штетни ветрови“, предупредува Severe Weather, која во своето предупредување посебно апелира внимателно да се следат областите долж јадранскиот брег, каде многумина летуваат и кампуваат.

Advertisements