ДИК ќе спроведува избори за Претседател на Република Македонија, а не на Република Северна Македонија

Државната изборна комисија ке спроведува избори за претседател на Република Македонја, според документот со кој претседателот на собранието ги распиша изборите на 8-ми февруари кога се уште не беа стапени на сила уставните измени со кои државата доби ново име. Претседателот на ДИК Оливер Дерковски информираа, дека на гласачкото ливче нема да пишува ништо освен имињата на кандидатите, како што било и на последните избори за претседател во 2014 година.

На новинарско прашање дали ќе се сппроведуваата избори за претседатал на Република Македонија или на Република Северна Македонија од ДИК велат дека на оваа прашање одговор треба да дадат оние кои ги распишале изборите.

Дерковски рече дека ќе се земе предвид и новонастанатата ситуација со промена на Уставот, но потенцираше дека тој е легалист и дека ги почитува одлуките на собранието кое распиша избори за Претсдател на Република Македонија.

Јована Грчева