Децата бегалци предупредуваат дека Бугарија сака да не окупира без војна преку Европската Унија

Бугарија не окупира без војна преку европската Унија. Не успеа да не окупираат во првата и во втората светска војна, а сега европската унија се прави глува, предупредува Ташко Јованов, претседтел на форумот за човекови права. Здруженијата на децата бегалци од Грција не се согласуваат ниту со Преспанскиот, ниту со Договорот за добрососедство. Велат, за тој да биде прифатлив, во него мора да стои дека Бугарија ќе ги признае Македонците кои живеат во Пиринска Македонија и тие да влезат во Бугарскиот Устав, а не обратно.

– „А не Бугарија да не окупира без војна, преку Европската Унија. Не успеа во првата светска војна, втората светска вопјна, а сега најлесно им е преку Европската унија, која се прави глува“ – Ташко Јованов, претседтел на форумот за човекови права.

Децата бегалци и нивните потомци не можат ад се помират со она што им се случуваше во минатото. Протерани засекогаш од своите домови, условени со понижувања и откажувања од сопствениот идентитет ако сакаат да се вратат во родните огништа.

– „20.000 Македончиња никогаш не се вреатија, затоа што Грција 56/57 година донесе закон каде што пишува дека може да се вратат само оние бегалци кои се по род грци, и може да владеат со имотите оние беглаци кои се по род грци, а другите немаа право да се вратат.“ Изјави Евгенија Николовска претседател на здружението на децата бегалци и нивните потомци „Т’га за југ“.

На настнот кој се оддржа по повод 34 години од откривање на споменикот за децата бегалци од егејскиот дел на Македонија, Положија цвеќе делегации на Владата, Собранието, како и делегации на ВМРО-ДПМНЕ и Егејските здруженија.

Никола Цветкоски

Advertisements

Поврзани вести