Германски „Гересхајмер“ влегува во земјава, ќе вработи 400 луѓе

Апликатори за инсулин, инхалатори за астма, како и медицински помагала од наредната година ќе се произведуваат во земјава. Компанијата „Гересхајмер“ од Германија потпиша договор за работа со Дирекцијата за Технолошко Индустриски Развојни Зони.

Станува збор за светски бренд во производство на амбалажа во фармацевтската и медицинската индустрија. Од менаџментот на компанијата велат дека се одлучиле да инвестираат во ТИРЗ, поради квалитетниот кадар.

– Главно е што имате млади луѓе кои се стремат кон знаење и се подготвени да работат напорно. Потоа добрата инфраструктура, како и непрекинатата добиена поддршка од Владата за сите потешкотии со кои се соочивме. Планираме да имаме вработени со висок квалитет. Сметам дека луѓето треба да останат во својата земја и ние сме тука за да ги поддржиме, рече извршниот потпретседател на „Гересхајмер“ задолжен за глобални операции, квалитет и набавки Оливер Марк Бергел.

Вицепремиерот смета дека оваа инвестиција ќе помогне во намалувањето на бројот на млади кои се иселуват од земјава, бидејќи како што рече за ваков тип компанија и се потреби млади образовни кадри.

– Компании како Герешајмер вработуваат луѓе кои имаат технички и технолошки знаења и кои можат да обезбедат работа за младите луѓе во нашата држава со високо образование и да им обезбедат пристоен живот за да не си одат од државата, рече вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев.

Директорот на Дирекцијата на ТИРЗ рече дека работата не завршува со потпишувањето на договорот, туку штотуку почнува.

– Се надевам дека што побрзо ќе успеете да го реализирате зацртаниот проект и ви стојам на располагање во секое време за да ви помогнеме во неговата реализација, рече директорот на Дирекцијата на ТИРЗ, Александар Младеновски.

Инаку, „Гересхајмер“ е странска компанија која има отворено 50 фабрики во 15 држави на четири континента, која до сега има вработено 10.000 граѓани. И ако се оди според планираното, ова странска инвестиција во земјава треба да вработи 400 луѓе.

Борис Грујоски