Германија не отстапува од ставот за „Северен поток 2“!

Германија нема да стане зависна од Русија поради гасот кој би се доставил до рускиот гасовод „Северен поток 2“, изјави канцеларката Ангела Меркел.

Таа нагласи дека е клучно да се обезбеди Украина да остане транзитна земја за гас.

„Стануваме ли зависни од Русија поради другиов гасовод?! Јас би рекла дека не, доколку спроведеме диверзификација на енергетските извори“ рече германската канцеларка на конференцијата за новинарите во Братислава.

Имено, се наведува дека Германија врши притисок на другите европски престолнини да го блокираат предлогот на Европската унија за регулирање на „Северниот поток 2“, меѓутоа постои ризик Франција да не се согласи, а тоа во иднина би претставувало закана за изработката на проектот.

Европската комисија има намера да го прошири регулирањето на внатрешниот пазар на енергија на пазарот наречен „море“ на гасоводи.

Членките на Европската унија не успеале да се согласат по повод овој план, бидејќи големите држави како што се Франција, Италија и Шпанија не се  подготвени да се спротистават на Берлин кој се противи на нацрт закон донесен од Европската комисија.

Целта на ревизијата на гас е примена на правилата на третиот енергетски пакет на сите цевководи од државите кои влегуваат во Европската унија.

Според изјавите Франција има намера да го поддржи усвојувањето на оваа директива. Ја продолжуваат соработката со нивните партнери, посебно со Германија, во однос на понатамошните можни промени на текстот.

За изградбата на овој гасовод се противат источноевропските, нордиските и балтичките земји, но и САД, кои сметаат дека должината на новиот цевковод ја држи ЕУ како заложник на Москва додека другите, од кои и Германија размислуваат во корист на економските придобивки.

Ако предлогот на Европската комисија за гасна регулатива добие доволно подршка од 28- те земји членки на Европската комисија, преговорите за конечниот нацрт-правила би можел да започне веќе следната недела, со оглед на тоа дека Европскиот парламент веќе го поддржа планот.

За понатамошна изградба на новиот гасовод клучно е регулирањето да биде брзо усвоено.

Секое доцнење во изградбата на гасоводот би ја ослабила позицијата на Москва во преговорите со Украина за нов договор за транзит на гас по 2019-та година и би создала неизвесност помеѓу партнерите на  „Gazprom“.