Гаревски: Новите градби се сеизмички безбедни и во случај на  земјотрес како тој од 1963 година Скопје е подготвено

Институтот за сеизмички отпорни градби и климатски промени по повод 59 годишнината од катастрофалниот скопски земјотрес спроведе анкета кои ги бележат сведоштвата на преживеаните од земјотресот. Податоците од Институтот покажуваат дека најголем дел од граѓаните не биле воопшто информирани за тоа што е земјотрес и поради неинформираноста како да реагираат многу од настраданите не успеале да се спасат. според директорот на Институтот Михаил Гаревски, новите градби се сеизмички безбедни и во случај да се повтори земјотрес од интензитет во тој Скопје е подготвено.

Кристина Алексиеска

Advertisements

Поврзани вести