Во ЕУ забранети поради канцерогени материи, а кај нас достапни за сите деца, родителите ни малку свесни колку се опасни овие слатки!

Дали некогаш сте јаделе бубачки? Или барем некои од нивните делови?Пред да одговорите на ова прашање, обидете се да се присетите на сите “црвени” прехранбени продукти што сте ги конзумирале.

Адитив Е 120 (прехрамбена боја), која се наоѓа во многу прехранбени производи, потекнува од женка инсект, којa произведува црвена боја како сопствена заштита од предатори.

Се екстрахира од телото на женка инсектот или нивните јајца. На домашниот пазар, во моментов има повеќе производи кои ја содржат оваа состојка. Во најголем дел, станува збор за производи кои се наменети за деца.

Во прашање се чоколади, овошни јогурти, бонбони, колачи… Овој додаток е забранет во многу земји во ЕУ. Потребно е да се нагласи дека за екстракцијата на енергичната црвена боја се користи алуминиум, кој е канцероген, што е многу важен аспект на забраната на овој додаток во овие земји.

Употребата на кармин била позната во древните цивилизации (Маи и Инките). Индустриската карминска киселина се користела исклучиво во козметичката индустрија, но поради нејзиниот начин на декларирање (природна боја, природно потекло) и евтини производи на фармата за инстекти, пронашле широка примена во прехранбената индустрија.

Се одразува врз децата на следниве начини:

– Хиперактивност кај деца

– Алергии

– Алергиски реакции

– Астма

– Генотоксичност

Инаку, сеуште нема податоци дали карминот (карминската киселина) се екстрахира од ГМО инсект.