Владата продолжува да ги минимизира државните празници, граѓаните револтирани од односот на властите кон историјата

Владата продолжува да ги минимизира државните празници, граѓаните револтирани од односот на властите кон историјата

Како Владата ќе го празнува утрешниот празник? Засега нема ниту лого, ниту пак позната агнеда, ниту пак инфомација ,за каде ќе се одбележува еден од најголемите државни празници – денот на македонската револуционерна борба.

На Илинденеска се чини како да не се подготвуваат за  23 октомври, туку одмораат и го користат продолжениот викенд. Тие денеска не одговараа на повиците од новинарите.

Судејќи по тоа како беше празнуван минатата година, а и како се празнуваат во контитуитет најголемите државни празници од страна на оваа Влада, граѓаните не очекуваат многу. Јавноста е убедена дека  намерно ги  минимизираат државните празници за да и удоволат на Бугарија.

Последниве неколку години, се повеќе во славењето на празниците, говорите на владините претставници и логоата за одбележување изостанува името на државата, слоганите се чинат како да се недоречени, а имињата на макеоднските револуционери како и да не се споменуваат.

Последен пример беше и празнувањето на 11 октомври, со  слоганот „Непокор и слобода“ – не прецизирајќи чија и каде, со пораки каде воопшто не се ни спомнеа бугарскиот фашистички окупатор како термин , но и историска вистина владата го празнуваше 11-Октомври денот кога започнала борбата на македонскиот народ.

Идентично како и на изминатите големи државни празници последниве години, немаше никаква музичка композиција или телевизиски најави за 11-ти Октомври, ниту пак за 8 септември, а сега ни за 23 октомври.

Слично се празнуваше и денот на независноста, без големи свечености, на какви сме биле сведоци во минатото. Ковачевски денот на независноста ќе го одбележи со положување цвеќе на гробовите на поранешните претседатели Киро Глиговоров и Борис Трајковски, и со настан во градскиот парк.

Името на државата не беше споменато ниту за прославата за 8 септември минатата година. Тогаш паролата беше „Обединети во слободата

Ниту еден од хероите со години не е дел ниту од симболот кој се прави за втори авуст. Ова бешее четвртта  година по ред да не се споменува името на државата. Во 2019-та парола гласеше „Сите сме деца на Илинден“, а во 2020 „Победа за сите-Илинден“. Само „Илинден 2021“ беше логото за 2-ри Август пред две години.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста