Бугарија нема нови услови кон Македонија, само да ги исполни преземените обврски

„Договорите мора да се спроведуваат, без разлика дали се мултилатерални или билатерални. Неспроведувањето на потпишаните договори ја поткопува довербата, конзистентноста и предвидливоста во односите меѓу државите и предизвикува одмазда“.

Ова се наведува во соопштението објавено на веб-страницата на Министерството за надворешни работи (МНР) во врска со медиумските истраги за природата на европскиот компромис постигнат во 2022 година во врска со пристапувањето на Македонија во ЕУ.

Во продолжение целото соопштение од Бугарското МНР кое го објавуваат бугарските медиуми:

„Од нашите пријатели во Македонија отсекогаш очекувавме совесно исполнување на сите преземени обврски, а не обиди да се толкува дали процесот на европска интеграција бара нивно исполнување“, посочуваат од нашето Министерство за надворешни работи.

Министерството за надворешни работи посочува дека има јасно дефинирани параметри за процесот на членство на Македонија во ЕУ.

„Неодговорно и контрапродуктивно е да се нарушува тешко остварливиот и деликатен баланс со несоодветни и тенденциозни толкувања кои отстапуваат од критериумите јасно утврдени од Советот на ЕУ за ова прашање“, коментираат од институцијата. Обидите за манипулативно прикажување услови веќе договорени и опишани во договорот од 2022 година како какви било нови барања од Бугарија, Министерството за надворешни работи ги дефинира како особено опасни.

Бугарското МНР напоменува дека во преговарачката рамка, која ќе и биде предадена на Македонија по завршувањето на фазата на отворање на преговорите, експлицитно се формулирани принципите со кои се одредува дали да се започнат преговорите за членство.

Во точката 5 се нагласува дека напредокот на РСМ ќе се мери според јасно дефинирани услови, меѓу кои се критериумите од Копенхаген, процесот за стабилизација и асоцијација и „…Посветеноста на Македонија за добрососедски односи и поблиска регионална соработка, вклучително и преку постигнувањето на опипливи резултати и совесно спроведување на билатералните договори, вклучително и (…) Договорот за добрососедски односи со Република Бугарија од 2017 година, како и годишните прегледи и мерки за негово ефикасно спроведување во согласност со член 12 од овој Договор“.

Надворешно наведуваат дека нашата земја нема нови услови за Република Северна Македонија, напротив – искрено сака да го види нејзиниот напредок кон полноправно членство во ЕУ преку успеси во реформите и напорите за градење добрососедски односи. Од секторот посочуваат дека се очекува првиот чекор во овој процес согласно заложбите потпишани од Скопје во јули 2022 година – да стапат на сила измените на Уставот на РСМ за нејзините граѓани кои живеат на територијата на државата, но се дел од други народи, вклучително и од бугарски.

Министерството за надворешни работи се осврнува и на ескалацијата на проблемот со правата и безбедноста на Бугарите во Република Северна Македонија и потсетува дека второосомничениот за претепувањето на Христијан Пендиков, квалификуван како кривично дело од омраза, се уште не е уапсен. Првоосомничениот ги попречувал судските рочишта и барал да му биде вратен меѓународниот пасош. Нашето МНР додава дека во оваа насока институциите во Северна Македонија допрва треба да ја докажат сериозноста со која ќе ги гонат злосторствата од омраза врз Бугарите.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста