Бродот „Аквариус“ ги прекина своите операции за спас на мигранти

Последниот бегалски брод за спасување во Средоземното Море, „Аквариус”, прекинува со работата, рече француската НВО “Лекари без граници” (МСФ), наведувајќи го како причина вознемирувањето од Италија и од други земји.

„Крајот на нашите операции со „Аквариус” ќе значи повеќе смрт во морето, смртни случаи што може да се избегнат и без сведоци”, рече генерал-мајор Нелке Мандер, генерален директор на МСФ, доцна во четвртокот.

Одлуката да се закотви „Аквариус” е резултат на постојаната кампања за потценување, оцрнување и опструкција против МСФ и СОС Медитераниан од страна на италијанската влада поддржана од други европски земји.

Бродот беше ангажиран во февруари 2016 година и спаси речиси 30.000 луѓе во меѓународните води околу Либија, Малта и Италија. Тој остана закотвен во Марсеј од 4 октомври, откако префрли 58 мигранти на Малта за време на својата последна мисија.