НАЈНОВИ ВЕСТИ

БРИКС покани шест земји за да се приклучат на блокот

Лидерите на БРИКС денеска ја усвоија завршната декларација на 15-тиот самит во Јоханесбург, на кој ги поканија Саудиска Арабија, Иран, Етиопија, Египет, Аргентина и Обединетите Арапски Емирати да се приклучат на организацијата.

Проширувањето, кое има за цел да го зголеми влијанието на блокот, кој моментално го сочинуваат Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, исто така може да го отвори патот за десетици заинтересирани земји кои бараат прием во БРИКС, што би ги поддржало Пекинг и Москва. напорите да се преточи во одржлив противтежа на Западот, јави Ројтерс.

Јужноафриканскиот претседател Сирил Рамафоса, кој е домаќин на самитот на лидерите на БРИКС, денеска објави дека новите кандидати ќе бидат примени за членство на 1 јануари 2024 година.