„Борис Трети“ со иста судбина како и „Ванчо Михајлов“, се чека потпис од министерот Лога

Потпис од министерот за правда го дели бугарскиот клуб во Охрид од ставање  клуч на врата. Кренар Лога уште ја чека документацијта и негативнито мислење од Комисијата за употреба на имиња за бугарското здружение „Цар Борис Трети“. Уверува дека ќе ги потпише, по што според законските измени преостанува само  затворање на клубот.

  • Документите  не се доставени се уште, верувам во текот на денот или најкасно утре би биле. Ќе го направиме потребното, исто како што беше и минатиот пат“ вели Лога.

Комисијата за употреба на имиња на личности вчера беше децидна со негативно мислење за називот на бугарскот клуб во Охрид, „Цар Борис Трети“ – според нив предизвикува тензии и нетолеранција во целото македонско општество. Последниот бугарски цар бил одговорен за злосторствата извршени за време на бугарската окупација на Македонија во Втората Светска војна и за депортацијата на илјадници Евреи во Логорот на смртта – Треблинка.

  • „Цар Борис Трети  е одговорен за злосторства извршени за време на бугарската окупација на Македонија во Втората светска војна, при што се ликвидирани стотици граѓани. Неговата соработка и сојузништво со Третиот рајх и нагласената антисемитска политика се најдирекно одговорни и за депортацијата и екстерминацијата на илјадници Евреи од Македонија во логорот на смртта Треблинка“, велат од Комисијата.

Кога Лога ќе потпише и „Цар Борис трети“ во Охрид ќе ја доживеа истата судбина како „Ванчо Михајлов“ во Битола, кој беше затворен по негативното мислење од Комисијата за употреба на имиња.

Викторија Миткова

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста