Белата куќа планира да создаде нова вселенска сила

Белата куќа соопшти дека турка планови за формирање на нова американска вселенска сила, но оти првите чекори нема да заостанат зад создавањето на шестата гранка на војската, која оваа година ја најави претседателот Доналд Трамп.

Белата куќа не го предвидува создавањето на независната вселенска сила пред 2020 година, рече потпретседателот на САД Мајк Пенс на прес-конференција во Вашингтон на 23 октомври. Пенс е шеф на Националниот вселенски совет, владиното тело кое беше обновено минатата година за да подготви планови за вселенските сили предвидени од Трамп.

Пенс рече дека претседателот наскоро ќе побара од Конгресот да собере војници и цивили кои ќе работат на вселенска безбедност под обединета команда, слична на специјалните сили на војската.