Аеродромот во Атланта најпрометен во светот

Најпрометен аеродром во светот е Хартсфилд-Џексон во Атланта, со 104 милиони патници годишно.

Аеродромот во Атланта веќе неколку години е водечки по бројот на патници во светот, покажува најновото истражување за најпрометни аеродроми.

Втор е аеродромот во Пекинг, низ кој минатата година поминале 95,8 милиони патници, а трет тој во Дубаи со 88,2 милиона.

Според истажувањето, следи токискиот аеродром Ханеда со 85,4 милиони и аеродромот во Лос Анџелес со 84,6 милиони. Потоа се аеродромите во Чикаго и Лондон.

Во Европа најпрометен е Хитроу во Лондон со 78 милиони патници, што на светско ниво го става на седмото место.

Оваа состојба наскоро би можела да се смени бидејќи во светот се градат неколку мега аеродроми, како во Пекинг и Истанбул, кои ќе имаат капацитет да примат многу повеќе патници.