Агенцијата за филм поднесе кривична пријава против продукциската куќана режисерот Милчо Манчевски

Агенцијата за филм соопшти дека поднела кривична пријава против продукцијата „Банана филм“ на режисерот Милчо Манчевски и понатаму ќе ги стопира сите заеднички проекти. 

Од таму се сомневаат дека продукцијата не ја искажала фактичката состојба за работењето на проектите „Мајки“, „Врба“, „Кајмак и „Биста“, а се повикуваат и на инспекција извршена од Министерството за култура и од Управата за финансиска полиција.

-Согласно наведеното, Управниот Одбор на Агенцијата за филм донесе одлука да ги задолжи директорите на агенцијата да донесат одлука за стопирање на снабдувањето и финансирањето на проектите „Кајмак“ и „Биста“ на истиот продуцент, до претходното прашање е законски решено, реагира филмската агенција.

 Во соопштението се вели дека за проектот „Мајки“ продукцијата се уште го нема доставено конечниот извештај за потрошени 55.000.000,00 денари, како и за сите други дополнителни средства потрошени за реализација на овој проект.

Во однос на проектот „Врба“, агенцијата наведува дека, во процес на проверка на фактот – префрлањето на повисоките трошоци од средствата доделени на сметка на правно лице во странство, што им припаѓа на сопствениците на продукцијата „Банана филм. “ – Скопје. 

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста